Blagoslovljena

19.10.2010 

Torek, 19. oktober 2010, je bil dan, ki se je v kroniko gornjetrške skupnosti, slovensko-hrvaške inšpektorije in v srca sester HMP ter vseh, ki spremljajo naše vzgojno poslanstvo, zapisal z zlatimi črkami. Po blagoslovni molitvi ljubljanskega nadškofa mons. Antona Stresa je nad obnovljeno redovno hišo Marije Pomočnice ter nad Študentski dom Alojzije Domanjko prišlo Božje varstvo.


Dan se je pričel že zgodaj, saj je večina izvajalcev prenovitenih del stavbe na Gornjem trgu 21 želela svoje delo do blagoslova kar najbolje dokončati. Tako je bila hiša podobna mravljišču, kjer vsak ve, kaj je njegovo opravilo. Uro pred slovesnostjo pa je bilo odloženo orodje, pospravljene krpe, metle so našle svoj kot. Veliko dvorano so krasile slike, rdeči anturium je ujel barvo stolov in zaves, v igralnem prostoru so bile mize pogrnjene s svežimi belimi prti. V kapeli je večna luč oznanila, da se je vrnil Jezus v Najsvetejšem zakramentu, iz kuhinje so mamljivi vonji dokazovali, da je tudi ta prostor začel služiti svojemu namenu. Sobe študentskega doma in redovne skupnosti so imela odpra vrata, zvonec na novih vhodnih vratih pa je napovedal prve povabljene goste.

Ob 18. uri je bila dvorana polna, v prvih vrstah so se poleg inšpektorice s. Mojce Šimenc in ekonome s. Marije Kociper zvrstili: ahitekt g. Bojan Lesar, direktor podjetja Grafit g. Jože Mazi, vodja gradbišča g. Ignac Mihokšič, nadzorniki in izvajalci obnovitvenh del. Študentke so poskrbele za glasbeni uvod pred nagovorom ravnateljice s. Majde Pangeršič, ki je takole nagovorila navzoče: "Pred leti je v italijanščini izšla knjiga Stabilita sulla roccia - utrjena, ali utemeljena na skali. Je življenjepis s. Alojzije Domajnko, sestre, ki je vodila prvo skupnost sester HMP, ki so leta 1936 prišle v Ljubljano. Študentski dom, ki začenja svoje delovanje pod njenim imenom, je fizično zgrajen na skali. Naj bo ta zunanja simbolika izraz našega delovanja in smisel te zgradbe: da bi vsi, ki v njej živimo in delujemo, spoznavali in gradili svoje življenje na skali, ki je Kristus, na njegovi modrosti, na njegovih spoznanjih, na njegovem delovanju. Na te želje in namene vas ob pozdravu, spoštovani g. nadškof, iskreno prosimo, da kličete Božjega blagoslova."

Pred molitvenim delom so si povabljeni ogledali 15-minutni film "Utrjena na skali", ki je prikazal nekaj podob iz življenja in dela zadnjih mesecev. Po Božji besedi iz Knjige modrosti in evangeliju, ki je govoril o hiši na skali, je g. nadškof zaželel študentkam, da bi si poleg izobraževalnega dela v času študija nabirale predvsem modrost. Modrost, ki nas usposablja, da spoznamo smisel svojega dela in zadnjega namena svojega življenja. Modrost nas uči, kako naj oblikujemo medčloveške odnose, da bodo nam vsem v trajno veselje in v srečo. Nadškof je po besednem bogoslužju v spremstvu izvajalcev blagoslovil prenovljene prostore tako redovne skupnosti kakor študentskega doma, medtem pa so gostje v dvorani prepevali in molili. Ob koncu je s. Mojca Šimenc v nagovoru orisala zgodovino hiše in sestrske skupnosti ter se zahvalila vsem, ki so kakorkoli pomagali pri gradnji. Iz rok s. Marije Kociper so zaslužni pri obnovi prejeli simbolično darilo, ki je izražalo priznanje za težko in zahtevno delo, ki so ga odlično opravili. Za vse povabljene je nato sledil ogled prenovljenih prostorov, še dolgo v večer pa se je nadaljevalo prijateljsko srečanje ob mizi in zdravici na čast novemu poslanstvu, ki se odpira za vrati Gornjega trga 21.

 

s. Metka

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon