Obraz meseca: Marina Vidmar

22.05.2011 

V Marijinem mesecu in v devetdnevnici pred praznikom Marije Pomočnice 24.5. gostimo pred mikrofonom osebo, ki nosi v svojem imenu prav delček Marijinega imena. To je Primorka Marina Vidmar, ki o življenju globoko razmišlja. Pri tem pa ji je v oporo oz. glavni vir navdiha vera v Boga in Božjo mater Marijo, ki jo spremlja že od malih nog. Marija kot žena in mati ji je blizu, kar pa Marini pomaga tudi pri njenem psihološkem udejstvovanju. Da pa ne bom izdala vsega, o čemer sva se pogovarjali, naj vam Marina sama spregovori.


Marina, kje so tvoje korenine?

Prihajam iz župnije Šempas v bližini Nove Gorice. Imam starejšega brata. Študiram psihologijo, v prostem času pa grem rada v naravo in se družim s prijatelji, grem na kakšne duhovne vaje ali duhovna srečanja in prireditve za mlade. Vključena sem v veroučno skupino pri Svetem Jožefu v Ljubljani ter v skupino animatorjev oratorija v Novi Gorici.

 

Na kaj najprej pomisliš ob besedi Marija?

Na sprejemanje Božje volje – na Marijin vzklik: »Zgodi se.« Marija mi je zgled vdanosti in sprejemanja Božje volje. Ko nekaterih stvari, ki se mi dogajajo, ne razumem, me ona s svojo držo spodbuja, da jih sprejmem, saj Bog že ve, da mi prek njih nekaj sporoča ter me spodbuja k rasti in spremembam, čeprav ni vedno lahko.

 

Kakšno vlogo ima Božja mati v tvojem življenju?

Prvič sem se z Marijo srečala kot majhna deklica, ko me je stara mama učila marijanskih molitvic kot sta Zdrava Marija in O, Gospa moja. Danes pa najmočneje doživljam njeno navzočnost v trenutkih, ko ji izročam druge ljudi, naše rajne in tudi sebe v priprošnjo. Doživljam jo kot posrednico med nami in Bogom, od Boga nam lahko izprosi mnoge milosti. Ona razume naše stiske, ker je bila tudi sama človek in je izkusila človeško krhkost, najhuje ob smrti lastnega Sina.

 

Praviš, da je Marija posrednica med nami in Bogom. Se ti zdi, da jo Slovenci včasih častimo bolj kot Boga?

Ne. Verjetno nam je tako blizu, ker je v prvi vrsti človek, ena izmed nas. Bog jo je sicer izbral in jo obdaril s posebnimi milostmi, a v svojem bistvu nam je podobna, saj pozna človeške stiske in trpljenje. Po moje čaščenje Marije ni le izražanje vdanosti materi našega Boga, ampak nosi tudi sporočilo za širšo družbo. Krščanstvo daje prek čaščenja matere Marije ženski visoko dostojanstvo. Marijini atributi kot materinstvo, čistost, zvestoba, ponižnost, pogum ... so lahko zgled celotni družbi in ne le verujočim.

 

Glede na tvoje zadnje besede torej misliš, da Marija lahko še kaj pove sodobnemu človeku?

Seveda. Marija je lahko zgled predvsem današnjim dekletom in ženam v svoji vdanosti, duhovni globini, v sprejemanju Božje volje in v materinski vlogi.

 

Kaj pa tebe pri Mariji najbolj nagovarja?

Marija me najbolj nagovarja v drži popolnega zaupanja in sprejemanja Božjega načrta za svoje življenje, česar meni včasih primanjkuje, še posebej v preizkušnjah. Kot žena in mati mi je zgled čistosti in materinske ljubezni. Pri tem mislim ne le na telesno čistost, ampak na čistost srca (misli, namenov ...), t.j. na celostno čistost.

 

Bi jo kot psihologinja lahko opredelila le s psihološkega, t.j. človeškega vidika?

Ne, saj je pri Mariji močno navzoča tudi Božja narava. Ona je bila deležna posebnih Božjih milosti. Marijine celovitosti in veličine ne moremo ujeti v okvire nekega psihološkega profila. Pri njej lahko sicer odkrijemo obče človeške vrline, ki jih tudi na splošno cenimo pri ljudeh: npr. občutljivost za stisko drugih (npr. ko zmanjka vina v Kani Galilejski), solidarnost in altruizem (ko gre pomagat noseči sorodnici Elizabeti), materinsko skrb in požrtvovalnost (ko tri dni išče Jezusa, ki se je izgubil v templju), toda Marija nosi v sebi veliko več. Če bi jo dojemali le kot človeka, bi zgrešili njeno bistvo, ki združuje človeško in Božjo naravo. Slednja se uresničuje prek tega, da je Božja mati.

 

Pa še spodbudna misel za konec.

Marijin vzklik: »Zgodi se Tvoja volja!« Pri tem gre za popolno odprtost življenjskim izzivom in preizkušnjam in k tej odprtosti spodbujam vas, dragi bralci. Sama želim biti prav v tem podobna Mariji.

 

Pogovarjala se je sBP.


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon