OBRAZ MESECA: Tjaša Bedernjak

24.06.2011 

Tjaša Bedernjak je stara toliko kot naša država, ki prav v teh dneh praznuje svojo dvajsetletnico. Obe skrivata v sebi veliko bogastev in nekaj teh je Tjaša v intervjuju posredovala tudi nam. Med drugim ji ni vseeno za domovino, kar se kaže prek njenega aktivnega skavtstva in tenkočutnosti do vsakega človeka. Verjame, da lahko prispeva svoj delež k domovini tudi z vestnim učenjem, kar trenutno postavlja na prvo mesto.

Kljub svojim obveznostim pa si je vzela čas za sledeči pogovor.


Tjaša, kaj nam lahko poveš o sebi?

Sem Tjaša Bedernjak. Prihajam iz Prekmurja, iz župnije Črenšovci. Sem edinka. Študiram zdravstveno nego, poleg študija pa vodim skavte ter sem animatorka in letos tudi voditeljica oratorija. Trenutno se učim kitaro.

 

Tvoji vtisi po prvem letu, preživetem v našem študentskem domu?

Zame je bilo to ne le prvo leto v ŠDAD ampak tudi prvo študijsko leto. Lepo mi je bilo, da sem spoznala toliko ljudi, sploh pa sem se dobro ujela z zdajšnjo cimro. Tudi dejavnosti v ŠDAD so mi všeč. Tu bi izpostavila pričevanje mladega zakonskega para, ki nam je pripravil lepo pričevanje o svojem predzakonskem in zakonskem življenju.

 

Se ti zdi, da se v ŠDAD in v drugih okoljih, kjer živiš, kaj spodbuja k domovinski vzgoji, zavesti?

Ne ravno veliko. Na faksu se npr. pogovarjamo o tem le, če zasledimo kaj v časopisju. Tudi doma nimamo slovenske zastave, jo pa imamo pri skavtih. V naši skavtski sobi visi tako slovenska kot evropska zastava in zame je to povsem normalno. Na letošnjem skavtskem taboru z naslovom Državljanstvo in prostovoljstvo bomo imeli razne dejavnosti prav na to temo.

 

Kakšne asociacije dobiš ob besedi »domovina«?

Naša narava, ki se zelo poudarja tudi pri skavtih. Ne glede na lepote, ki sem jih videla drugje po svetu, mi je doma najlepše. Na novoletnem srečanju v Belgiji sem izkusila, kako so ljudje prijazni, a ni je čez prijaznost Slovencev.

 

Kaj pa ti pomeni 20-letnica samostojnosti in sam 25.6.?

O vojni za osamosvojitev Slovenije nisem veliko slišala, razen kar mi je pripovedovala moja mama. V šoli so nam podali le najosnovnejše podatke o procesih našega osamosvajanja. Na osamosvojitev sem ponosna in menim, da je bila potrebna.

 

S(m)o mladi Slovenci narodno zavedni?

Večina mladih, s katerimi se družim, je narodno zavedna, še posebej skavti. S slednjimi gremo vsakega 25. junija na kako občinsko prireditev, kjer mladi radi sodelujemo. Je pa tudi veliko tistih, ki te zavesti nimajo, kar pride še posebej do izraza pri potovanjih v tujino. Tam hitro začnejo naštevati slabosti in ne prednosti Slovenije.

 

Spodbudna misel, geslo za konec.

Bolje, da te sovražijo za nekaj, kar si, kot da bi te imeli radi za nekaj, kar nisi.

 

Pogovarjala se je sBP.


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon