Obraz meseca: Neža

13.12.2012 

Nahajamo se v adventu oz. t.i. mirnem času, ko se pripravljamo na Jezusovo rojstvo. Po izgledu ulic in vrvežu ljudi sodeč se morda ne bi strinjali, da je to zelo mirno obdobje, a doživljanje slednjega je odvisno od posameznikov. Tako vsaj pravi naša tokratna gostja Neža. Neža je zanimivo dekle, polno življenja v sebi, kar pa se kaže tudi navzven. Rada se smeje, druži ob kuhanju in še čem. Pa naj kaj več kar sama pove.


1. Neža, se na začetku lahko na kratko predstaviš (od kod prihajaš, študij, hobiji …)?

Moje ime je Neža Žumer. Prihajam iz »podobe raja« na tem svetu, se pravi z Bleda. Študiram živilstvo in prehrano na Biotehniški fakulteti.
Kadar si vzamem malo časa zase, sem rada ustvarjalna, rada rišem, pripravljam razne dekoracije, pečem torte, kuham, tečem, … Uh… veliko je stvari, ki mi krajšajo čas, včasih kar preveč.

 

2. Smo v adventnem času, ko se pripravljamo na rojstvo Jezusa Kristusa. Kaj ti pomeni advent, kako ga do- in preživljaš?

Advent je zame druga beseda za pripravo. Všeč mi je misel, da je tudi advent postni čas. To je čas miru in premišljevanja. Prav tako mi je všeč Božja beseda v adventu, ki nekako na kratko povzame vso Staro zavezo, ta pa ni nič drugega kot priprava na Božji prihod. Rada imam tudi adventne venčke in njihovo simboliko, predvsem pa jih rada izdelujem.

 

3. Meniš, da ima advent, čas pričakovanja, še kakšno vrednost med mladimi, ali pa smo nanj že čisto pozabili? Znamo mladi še pričakovati?

Mislim, da je advent še vedno čas priprave in pričakovanja Božiča, ne glede na skomercializiranost adventnega časa. Res pa je, da nas slednja s kupom potrošnih dobrin na sam Božič pusti same in osiromašene, če si nismo vzeli časa tudi za tisto drugo pripravo, ki nima nič opraviti z lepo okrašenimi trgovskimi centri, s kuhanim vinom in kupi daril.
Če se mladi znamo pripraviti, je najbrž kar dobro vprašanje. Največkrat raje izberemo lažjo možnost, ki pa gotovo ni tista, ki bi nam zares prinesla tako opevani mir in srečo.

 

4. Kakšno sporočilo pa ima zate Božič? Kako ga boš preživela letos?

Božič je zame praznik, ko se veseli moje srce. Nekako si za en dan dovolim biti otrok in se samo čuditi Božjim delom.
Tudi letos bom za Božič pela na našem cerkvenem koru, kot vsako nedeljo. Zame je tudi v besedilih pesmi skrit velik del skrivnosti priprave in praznovanja Božiča.

 

5. Kako bi za veselo sporočilo Božiča navdušila tiste mlade, ki v rojstvo Boga ne verjamejo?

Mislim, da je zgled tisto pravo orodje. Vse besede so zaman, če ni dejanj.

 

6. Še kakšno sporočilo ali osebna misel za konec?

»Če se v tebi ne rodi,
potem je vse zaman,
Božiča ni in sreče ni.«

Vsem želim doživet Božič in veliko božjega blagoslova!

 

Hvala, Neža!

Pogovarjala se je sBP.


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon