Obraz meseca: Maja

17.02.2013 

Naša sogovornica Maja se je v tokratnem intervjuju poglobila v postni čas in njegov pomen. Na poseben način ga doživlja prek pesmi, saj se intenzivno ukvarja z glasbo ter gledališčem. Oder ji je domač, a njen nasmešek nikakor ni le odrsko priučen, marveč pristen v vsakdanjih trenutkih domskega življenja. In kaj nam Maja še želi sporočiti v tem milostnem času? Prisluhnimo ji!


1. Maja, kdo si?

Sem Maja in prihajam iz okolice Železnikov, kjer živim s svojo družino (ati, mami ter bratec in sestrica, ki sta dvojčka). Doma imamo tudi prikupnega mucka, ki ima zelo izvirno ime: Muc! Obožujem oder in nastopanje - še posebej glasbo in gledališče. Igram violino, učim pa se tudi petja.

2. Kaj ti pomeni post, ki smo ga ravnokar začeli? Kako ga živiš?

Postni čas je čas, ko se lahko vsak človek nekako poglobi vase, se spomni na svoja dejanja in odločitve ter si za vnaprej zastavi kakšno nalogo in cilj, ki bi ga rad dosegel. Zame je to nekakšen čas premišljevanja.

3. Imaš kakšno posebno postno nalogo, cilj?

Imam jo, vendar bi izgubila svoj čar, če bi jo vam povedala! (smeh)

4. Se ti zdi, da danes kristjani na splošno, predvsem pa mladi, upoštevamo postni čas kot sveti čas, ko se lahko spreobrnemo, poboljšamo? Če ja, kako? Če ne, zakaj ne?

Mislim, da je to zelo odvisno od posameznika in od tega, koliko mu to pomeni. Če bi gledala na splošno, bi rekla, da ga upoštevamo, vendar premalo. Dejstvo je, da smo mladi nekako vpeti v tok sveta, katerega valovanje nas zasipa z raznoraznimi obveznostmi in zahtevami, ki nam nekako ne dajo dihati - to pa vodi v to, da druge stvari postavljamo pred samo razmišljanje in poboljšanje v postnem času. Seveda pa je tu spet vse odvisno od posameznika in od tega, na kakšen način bo postni čas doživljal in ga živel.

5. Kako pa bi post lahko najbolje živele v našem študentskem domu? Kakšna ideja? V čem pa ga že dobro živimo?

Post že dobro živimo v tem, da si med seboj pomagamo ter si zaupamo svoje probleme in pa tudi kakšno veselo stvar. Lahko bi se skupinsko kam odpravile - npr. v dom ostarelih in ljudem popestrile post, vendar se mi zdi, da bi bilo to glede na naše različno razporejene urnike težko izvedljivo.

6. Česa se bolj veseliš: Posta ali velike noči? Zakaj?

Post in veliko noč bi zelo težko primerjala. Post mi ustreza po svoji otožnosti, po lepih pesmih in po tem, da se v tem času lahko bolj poglobim vase, velika noč pa je že tako ali tako vesel dogodek. Veselim se obojega - vendar ne na enak način.

7. Še kakšna misel za konec oz. tvoj osebni moto?

Kadar si nečesa zares želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da bi se ti sanje uresničile! (Alkimist; Paulo Coelho)

Lepo doživljanje in premišljevanje postnega časa vsem!

Pogovarjala se je sBP.


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon