Marčevska pisma v ŠDAD

31.03.2017 

V mesecu marcu smo dekleta v ŠDAD prejela 6 prav posebnih pisem, od različnih zanimivih pošiljateljev. Pisali so nam: Tanja Fajon (poslanka v Bruslju), Neža Maurer Škofič, mlada mamica Katja, Petra Škarja, Polonca Sokol (iskreni.net) in Gregor Čušin. Ker je letošnji marec v ŠDAD poimenovan ženski mesec, je bila seveda rdeča nit vseh pisem - ženska.

 


V preteklosti ženskam ni bilo najbolj z rožicami postlano in tudi sedaj je še vedno velikokrat tako. Neža Maurer je, kljub temu da so njena nežna otroška leta potekala med vojno, na svet vedno pogledala z dobro voljo. »Človek ni rojen, da bi stal na mestu«, nam je modro zapisala. Zato moramo po njenih besedah najprej ugotoviti, kaj nas zanima, nato je do cilja pomembno vztrajati, delati in razviti svoj talent. Ampak, preveč delati pa spet ne, se pošali, tudi spati je potrebno. Svet lahko spremenimo z vztrajnostjo, kdaj pa moramo tudi potrpeti in sprejeti kakšno žrtev.

 

V  hitečem svetu je potrebno umiriti svoje srce in mu prisluhniti, začeti pogovor s človekom, ki ti veliko pomeni, pa sta se mogoče odtujila... O tem, o svojem iskanju ženskosti in sprejemanju ločitve staršev iskreno piše mlada mamica Katja.


Petra Škarja nas je spodbudila, da bodimo to, kar smo - in mogoče kdaj celo malo uporniške - naj ne poslušamo kaj nam bodo kot ovire naštevali drugi, ampak si zatisnemo ušesa in prisluhnemo svojemu srcu.


Ženske smo čudovito ustvarjena bitja. Krhke in močne ob enem, ljubeznive in tako ostre, sposobne in nemočne, modre in čustvene hkrati. Polonca Sokol piše: »...kot bi rekel (in je storil) Jezus: smo za umret dobre!« :) Kljub vsemu pa moramo s temi lastnostmi skrbno ravnati in jih dobro obvladati, saj »se lahko izrodijo, če namesto, da bi me vodile njih, one vodijo nas«. Lepota je Božja lastnost in je naša temeljna podobnost z Bogom, zato previdno in spoštljivo z njo.


Tanja Fajon pa nam je prav po žensko lepo namignila, naj si v dneh, ko prihaja pomlad, le privoščimo kakšno »tipično žensko razvado« -  novo šminko, morda rožnato oblekico, sproščujoč klepet s prijateljicami... ker skupaj smo še močnejše!


Čisto na koncu nam je z mislimi o princesah, prav polaskal - Gregor Čušin:

»... Princesa!
Življenje je resno! In tako ga je treba živeti in vzeti!
A kdor vzame življenje resno, ne sme sebe jemati preresno!
Smej se! A vedno se najprej nasmej sebi: svojemu odsevu v ogledalu, svojim besedam in svojemu petju.
... Smej se, princesa, ker te bo smeh naučil pravilno gledati na sebe in svet.
... Smej se princesa, ker te bo smeh spremenil v kraljico!«

Urška B.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon