Arhiv novic, januar 2010

21.12.2010  Božična voščila

Kljub temu, da je bilo v teh predprazničnih dneh težko izreči voščila vsem študentkam naenkrat (nekatere so se namreč že v začetku tedna odpravile domov), pa se nas je v torek zvečer, 21.12., v dvorani zbralo okoli 20 – študentk in sester skupaj.


20.12.2010  Izdelovanje prvih domskih jaslic

Že v začetku decembra se je med nami rodila misel, da bi v kapelici doma postavile naše prve lastne jaslice. Potrebno je bilo še nekaj dogovarjanj in usklajevanja, da smo lahko v predzadnjem tednu decembra oblikovale vsaka svojo figurico iz das mase

20.12.2010  Obraz meseca-Gabriela Jesenská

Je živahno, simpatično dekle, ki ji besed, pa tudi modrih misli ne zmanjka. Zato si lahko predstavljate, da je sledeči intervju v angleščini nastal zelo spontano, predvsem pa v želji, da se nam kot prva v seriji obrazov v ŠDAD predstavi slovaška študentka na izmenjavi v Sloveniji Gabriela Jesenská. In to še preden »pobegne« na božične počitnice v domovino.


19.12.2010  Župnijski adventni večer nekoliko drugače

19. decembra, na zadnjo adventno nedeljo, smo študentke sodelovale pri maši v naši župniji. Kot zaključek adventnih pričevanj, ki smo jih lahko slišali pri vsaki adventni nedeljski sveti maši, smo tudi študentke prispevale nekaj iz svojega življenja.


14.12.2010  Nosite knjige drug drugemu

Tako bi se lahko glasila akcija prenašanja knjig iz jezuitskih prostorov nazaj v samostan sester HMP v ponedeljek, 13.12. Knjige, ki so med gradnjo pri dobrih sosedih počivale od poletja pa vse do zdaj, so svoje začasno mesto našle v jedilnici sester, nato pa se jih bo postopno preselilo v novo knjižnico.


13.12.2010  Adventna duhovna obnova

V torek, 12. decembra 2010, je v ŠDAD potekala duhovna obnova za vse študentke. Ob 19.00 uri smo se zbrale v dvorani, kjer nas je pričakala s. Majda. Najprej smo si ogledale kratek film o boju med dobrim in zlom.


08.12.2010  Praznik Brezmadežne v ŠDAD

Praznik Brezmadežne je v našem domu odmeval s pesmijo in molitvijo zdravamarije. Ob 12.00 smo bile študentke doma vabljene, da se pridružimo sestram pri molitvi v naši kapelici; na ta praznik se je namreč za salezijansko družino vse začelo.

06.12.2010  Miklavževanje v ŠDAD

Čeprav smo vse vedele, da se bliža Miklavžev večer, smo okoli 21. ure večinoma vztrajno sedele za knjigami. Zvončki v rokah angelčkov so nas 14 študentk, tako kot sestre, privabili na spodnji hodnik, kjer nas je, na začudenje vseh, zares obiskal Miklavž.

02.12.2010  Adventna molitev

Vstopile smo v adventni čas. Da bi se na Božič dobro pripravile,

30.11.2010  Obisk sestre Mojce

Dne 22.11.2010 nas je obiskala inšpektorica sestra Mojca.

Namen njenega obiska je bil videti, kako poteka življenje v domu, tako med sestrami, kot nami študentkami.


17.11.2010  A film evening in our dormitory ŠDAD

Thursday, 11th of November, 8 p.m., is the date when the first film evening took place in the dvorana (our common hall) of our dormitory. It was an idea that sister Barbara had had in her mind for a longer time,

17.11.2010  In memoriam s. Alojzija Domajnko

Pisal se je ponedeljek, 8.11.2010, ob 20.00, ko je s. Alojzija Domajnko prišla pogledat skupnost HMP na Gornjem trgu in dekleta Študentskega doma, ki je imenovan po njej. Srečanje v novi dvorani ni bilo nič kaj žalostno kot 40 let nazaj, ko je s. Alojzija ležala na mrtvaškem odru takratne in zdajšnje kapele sester.


09.11.2010  Prvo srečanje

Študentke Študentskega doma Alojzije Domajnko smo se 2. 11. 2010 prvič zbrale na študentski skupini,  kjer smo razmišljale o  posmrtnem življenju.  To temo smo izbrale, ker je bil ravno praznik spomina vseh vernih rajnih. Srečanje smo začele s pesmijo nebeški Jeruzalem, ki nas nagovarja, da je Jezus šel nebesa, da bi nam pripravil prostor.

 

Na list papirja smo zapisale naše asociacije na besedo posmrtno življenje. Večina nas je najprej pomislila na nebesa, na srečo, večnost in srečanje z umrlimi  sorodniki. Potem smo se razdelile v dve skupini; prva skupina, ki je predstavljala neverujoče, je razložila, da so jim nenadoma umrli starši in se ne morejo sprijazniti s tem, članice druge skupine pa so jih skušale potolažiti z dejstvom, da obstaja posmrtno življenje, kjer Jezus pravično povrne vsakomur. Soočale smo mnenja o tem, kdo nam zagotavlja večno življenje in kako verjeti oz. ne verjeti vanj. Kmalu smo ugotovile, da je zelo težko vztrajati na eni ali drugi strani. ˝Verujoče˝ smo se sklicevale na Sveto pismo, ˝neverujoče˝ pa so poudarjale nedokazljivost obstoja posmrtnega življenja. Odgovor smo poiskale v Svetem pismu. Sestra Barbara nam je prebrala odlomek iz Lukovega evangelija, ki govori o ozkih vratih. Jezusa so ljudje vprašali, ali je malo teh, ki se bodo rešili. Povedal jim je, da naj se trudijo vstopiti skozi ozka vrata, ki vodijo v Božje kraljestvo, nadaljeval pa s priliko o hišnem gospodarju, ki krivičnih ne bo spustil v hišo. Skupaj smo prišle do zaključkov, da se moramo truditi živeti po Božjih zapovedih in se izogibati greha, da bomo lahko stopile skozi ozka vrata v nebesa. To se nam je zdelo težko, saj se v življenju na zemlji pogosto dogajajo krivice. Pogovarjale smo se o primerih krivic iz vsakdanjega življenja.

Nagovoril nas je tudi stavek iz odlomka, ki govori, da bodo zadnji prvi in prvi zadnji. To smo razložile tako, da bo Jezus razsodil, kdo je bil v  življenju na zemlji dovolj ponižen in pravičen, da si zasluži priti v nebesa. Takrat ne bodo pomagali nobeni privilegiji: denar, moč in oblast, ki so jih imeli posamezniki na zemlji. Zaključile smo, da moramo ohraniti vero v posmrtno življenje in s svojim zgledom tudi drugim kazati pravo pot.

 

 

Tadeja in Monika Lončar

 

 


09.11.2010  Pevski zbor

Da je v našem študentskem domu še bolj zanimivo, smo uresničile idejo o ustanovitvi pevskega zbora. V torek, 2. novembra, ob 19.15 uri smo se v dvorani na prvi pevski vaji zbrala dekleta, ki rada pojejo.

08.11.2010  Srce, ki je bilo za nas! S. Alojzija Domajnko + 8.11.1970

Na vigilijo »40. rojstnega dneva« za nebesa naše s. Alojzije Domajnko smo se ob njenem grobu na ljubljanskih Žalah zbrale sestre in predstavnice nekdanjih gojenk. Med molitvijo rožnega venca smo prebirale njene misli iz bogate duhovne oporoke.


19.10.2010  Blagoslovljena

Torek, 19. oktober 2010, je bil dan, ki se je v kroniko gornjetrške skupnosti, slovensko-hrvaške inšpektorije in v srca sester HMP ter vseh, ki spremljajo naše vzgojno poslanstvo, zapisal z zlatimi črkami. Po blagoslovni molitvi ljubljanskega nadškofa mons. Antona Stresa je nad obnovljeno redovno hišo Marije Pomočnice ter nad Študentski dom Alojzije Domanjko prišlo Božje varstvo.

Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon