Arhiv novic, januar 2011

30.12.2011  Voščilo

Dragi obiskovalci naše internetne strani,

 

s fotografijo teh jaslic, ki so jih izdelale študentke v našem domu, vam v prihajajočem letu želimo obilo blagoslova in notranjega miru.

Naj vas novorojeni Gospod spremlja na vsakem koraku in vas napolni z novim upanjem!


26.12.2011  Obraz meseca: Zala

 

Božični prazniki so tu, zato bo rdeča nit tokratnega pogovora božično obarvana. O vsebini teh praznikov nam bo s svojega vidika spregovorila prijetna Štajerka Zala, ki povsod, kamor pride, prinese vedrino in življenjski optimizem. Sicer pa druge ljudi razveseljuje tudi z glasbo, kateri je posvetila precejšen del svojega življenja.


13.12.2011  Duhovna obnova

13.12.2011 smo se študentke zbrale na prvi duhovni obnovi v tem študijskem letu. S pesmijo, molitvijo, sveto spovedjo in sveto mašo smo naša srca pripravljale na Jezusov prihod.


12.12.2011  »Marija se je vrnila v svoj dom«

Na praznik Marijinega Brezmadežnega spočetja, 8. decembra 2011 se je v večernih urah po prostorih gornjetrške hiše odvilo romanje. Marijinemu kipu, ki je vodil slovesno procesijo so sledile dekleta, sestrska skupnost, inšpektorialna predstojnica s. Damjana in kandidatinja. Ob petju in molitvi rožnega venca smo jo pospremile na posebej zanjo pripravljeno nišo v pritličju hiše.


08.12.2011  Salezijanski praznik

V četrtek, 8.12.2011 smo se študentke našega doma skupaj s sestrami ob 12. uri zbrale v kapeli. Ob tej uri se je tudi po celem svetu zbralo veliko ljudi, da bi se spomnili na dan, ko je Don Bosko začel s svojim oratorijem in ga ponesel po svetu ter širil salezijansko delovanje.05.12.2011  Miklavževanje

Sveti Miklavž si je v svojo knjigo zapisal, da smo v ŠDAD dobra dekleta in pridne študentke, zato nas je v ponedeljek, 5.12. ob 20:30 obiskal skupaj s svojimi angelčki.


29.11.2011  KAKO ŽIVETI LJUBEZEN: pričevanje mladega zakonskega para

Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. (1 Kor 13,4)

Zdi se mi, da sem današnje pisanje začela z ravno pravim uvodom. Tem besedam iz Svetega pisma skušata slediti tudi mlada zakonca Klara in Peter, ki sta nas na torkov večer obiskala v domu in pričevala o svoji ljubezni.

27.11.2011  Obraz meseca: Laura

Tokratni obraz meseca izhaja iz Prekmurja, kar se v njenem naglasu prijetno sliši. Laura je vedro simpatično dekle, ki ne le pridno študira, ampak si rada vzame čas tudi za svoje najbližje in se skupaj z njimi pripravlja na praznike. O slednjih – natančneje o decembrskih – je tekla beseda v najinem intervjuju. Da človek potrebuje praznične dni, ko se malo umiri in pogleda na življenje z globlje plati, nam potrjujejo tudi naslednji Laurini odgovori.

 


24.11.2011  GLASBENA PRAVLJICA MARJETE CERAR

Ne zgodi se pogosto, da bi sestre imele priložnost prisluhniti takemu vrhunskemu petju, ki bi ga lahko poimenovali kar glasbena pravljica. Ta priložnost pa se nam je ponudila v četrtek, 24.11. v Viteški dvorani Križank v Ljubljani, kjer smo prisluhnile koncertu naše gojenke in študentke Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Marjete Cerar.


23.11.2011  Ko študent na pevske gre

»Ej, kaj če bi ustanovile en pevski zborček?«

»Jaaa, jaz sem za!«

»Lahko bi ga imele pri sestrah HMP na Gornjem trgu, pa povabimo zraven vse študentke, vodila bi ga pa itak Bojana.«

In smo se dobile. Res najboljše pri vsem je, da smo sproščene, pa vendar pesmi zvenijo ubrano in skoraj vedno troglasno. Tudi če sta v notnem zapisu samo dva glasova, Bojana stvar obvlada, tretji glas si sproti izmisli. Srečujemo se ob ponedeljkih ob 19.30, ko dobro ogrejemo svoje glasilke, ob 21h pa sodelujemo še pri adoraciji. To sicer ni obvezen del naših pevskih vaj, je pa lep zaključek dneva, ko se izročimo Gospodu. In po tem sledi čajčkanje :) Smo pač ženske, tudi po dveh urah petja imamo še dovolj glasu za klepet in prijetno druženje.

Nimamo še imena, imaš mogoče ti kakšen predlog? Pridi in nam ga povej v ponedeljek ob pol osmih. Naša vrata so odprta.

MR


23.11.2011  Obisk televizijcev

V ponedeljek, 21.11.2011, je bilo pri nas zopet pestro. Pri večerji so se nam pridružili gostje z RTV SLO in posneli utrip življenja v ŠDAD.
Že pred časom so dekleta v domu oblikovala glasbeno skupino in tako se je ta večer iz kapele slišalo ubrano petje, katerega je ujela tudi kamera. Da pa nismo ostali le pri duhovni hrani, smo se kasneje družili ob slastnih palačinkah z nutelo in marmelado.
Skupaj smo preživeli še en prijeten večer, kar je prispevalo tako k povezanosti med nami kot tudi k povezanosti z Bogom, saj gre Njemu hvala za vse dobro v naših življenjih.

 

Ema Kotar


26.10.2011  Obraz meseca: Franja Andolšek

Dragi bralci in bralke, spet smo z vami v rubriki Obraz meseca. Tudi letos nadaljujemo s predstavitvijo naših študentk prek tem, ki se zvrstijo v akademskem in cerkvenem letu in ki jih skupaj s študentkami vzamemo pod drobnogled.

 

Kot prva v tem letu se nam predstavlja simpatična Franja Andolšek. Čeprav pravi, da je plašna, pristopi k vsakemu odprtih rok – dobesedno. Dobrodelnost oz. misijonsko poslanstvo je bila tudi tema najinega pogovora, prav tako pa sva se dotaknili pomena molitve oz. rožnega venca. Več si preberite v nadaljevanju.


25.10.2011  Misijonski večer z VIDES prostovoljci

V torek, 25. 10. 2011, so v naš študentski dom prišli prostovoljci, ki so letos en mesec preživeli v Angoli, pod okriljem organizacije VIDES in sester hčera Marije Pomočnice. Poleg s. Metke, ki jih je spremljala v Angolo, so to še: Petra, Anja, Aleš in Žiga.
Za uvod smo si ob glasbi pogledali nekaj slik z njihovega služenja. V nadaljevanju so prostovoljci povedali nekaj več o sami izkušnji. Izvedeli smo, kako so se pripravljali na poletno izkušnjo, kako so sodelovali pri pouku v tamkajšnjih šolah, kako so sami doživljali atmosfero v Angoli in kulturne razlike, deležni pa smo bili tudi nekaj zabavnih anekdot o poučevanju, kopanju in iskanju stvari, ki jih v portugalščini niso znali poimenovati.
Sproščeno vzdušje in odprtost prostovoljcev sta gotovo navdušila še kakšnega kandidata, da bi se podal po njihovi poti. Če ne drugače, pa v okolju, v katerem živijo ...

 

Marjeta Cerar


04.10.2011  Naše prvo srečanje v novem študijskem letu


Po hitro minulih počitnicah se je pričelo novo študijsko leto, ki je zmeraj močno povezano z navezovanjem novih prijateljstev. Takšno srečanje je potekalo v ponedeljek, 3.10.2011, ob 20. uri v našem študentskem domu. Zbralo se nas je 29 študentk in pet sester. Na našem prvem skupnem srečanju je s. Majda predstavila hišni red in opozorila na nekatere pomembne malenkosti, nato pa smo se predstavile skupini in igrale spoznavno igrico. Zatem so nas sestre prijetno presenetile z manjšo pogostitvijo.
V domu so stanovalke iz prejšnjih let nove študentke hitro sprejele za svoje in kmalu se je ustvaril dialog in vzdušje, ki ga bomo prav zagotovo negovale. Smo edinstvene in študentke z različnimi interesi ter obiskujemo različne fakultete. Naša pestrost se odraža tudi v našem narečju, lahko pa se pohvalimo, da imamo odslej tudi študentko s Hrvaške. Vse to in še mnogo več bo popestrilo naša študentska leta.
Nenazadnje pa tudi posladkalo, za kar gre še posebna zahvala sestram, ki skrbijo, da je naše življenje vedno polno hrane - tako duhovne, kot tudi sladkih dobrot, ki so jih pripravile za naše uvodno skupno srečanje, za kar se jim iskreno zahvaljujemo in seveda tudi vnaprej priporočamo :-).   
Urška Vidmar07.08.2011  Bogate počitnice

Drage študentke in ti, ki trenutno bereš našo stran!

Čeprav smo s poletnim časom že krepko zakorakali v sredino, pa je pred nekaterimi, ki jih jeseni ne čakajo študijske obveznosti, še lep čas počitnic.

Želimo vam, da jih preživite BOGATO! To ne pomeni, da morate zapraviti veliko denarja, ampak da (po)iščete, kje se resnično nahaja vaše bogastvo življenja. Namig za pomoč pri iskanju in odkrivanju tega zaklada se skriva prav v besedi BOGASTVO, vsekakor pa vam ob strani s svojo molitvijo in življenjem stojimo tudi sestre HMP!

Torej: Lep čas oddiha in iskanja za duha, dušo in telo!


24.06.2011  OBRAZ MESECA: Tjaša Bedernjak

Tjaša Bedernjak je stara toliko kot naša država, ki prav v teh dneh praznuje svojo dvajsetletnico. Obe skrivata v sebi veliko bogastev in nekaj teh je Tjaša v intervjuju posredovala tudi nam. Med drugim ji ni vseeno za domovino, kar se kaže prek njenega aktivnega skavtstva in tenkočutnosti do vsakega človeka. Verjame, da lahko prispeva svoj delež k domovini tudi z vestnim učenjem, kar trenutno postavlja na prvo mesto.

Kljub svojim obveznostim pa si je vzela čas za sledeči pogovor.


09.06.2011  Obraz meseca:Uršula Bizant

Za tokratno sogovornico je bila izbrana Uršula Bizant, doma iz vasice pri Medvodah, ki trenutno živi v našem študentskem domu. Pravi, da v življenju išče, se trudi ob čemer pa velikokrat tudi pade. Poleg tega je Uršula aktivna v lastni družini in župniji ter v prostovoljstvu . Pri vsem tem pa jo vodi modra beseda svetovalcev in Svetovalca – Sv. Duha, o katerem je pred binkoštmi tekel najin pogovor.


24.05.2011  Hvala ti, Marija Pomočnica!

V naših srcih je zgornji vzklik odmeval na poseben način v torek, 24.5., na sam praznik Marije Pomočnice. To je bil dan, ki ga je naredil Gospod, »sooblikovala« pa Njegova Mati. Vse to je močno čutila naša skupnost, poimenovana Marija Pomočnica, pa tudi študentke v študentskem domu Alojzije Domajnko (ŠDAD).


22.05.2011  Obraz meseca: Marina Vidmar

V Marijinem mesecu in v devetdnevnici pred praznikom Marije Pomočnice 24.5. gostimo pred mikrofonom osebo, ki nosi v svojem imenu prav delček Marijinega imena. To je Primorka Marina Vidmar, ki o življenju globoko razmišlja. Pri tem pa ji je v oporo oz. glavni vir navdiha vera v Boga in Božjo mater Marijo, ki jo spremlja že od malih nog. Marija kot žena in mati ji je blizu, kar pa Marini pomaga tudi pri njenem psihološkem udejstvovanju. Da pa ne bom izdala vsega, o čemer sva se pogovarjali, naj vam Marina sama spregovori.


11.05.2011  OBRAZ MESECA: MARJETA CERAR

Po dolgem času se vam spet oglašamo z naslednjo študentko pred mikrofonom. Tokrat se nam predstavlja Marjeta Cerar, rahločutno dekle, katere življenje je kot pesem – dobesedno in v prenesenem pomenu, saj je glasba njena zvesta spremljevalka. Tako Marjeta s svojim glasom občasno popestri vzdušje v ŠDAD in tke prijateljske vezi med sostanovalkami. Za kakšno dodatno misel pa besedo prepustimo Marjeti sami.


06.05.2011  Študentska olimpijada

V četrtek 5. 5. ob 17. uri se je v Zavodu sv. Stanislava začela Olimpijada katoliških študentskih domov, kjer je bil zastopan tudi naš študentski dom. Bolj kot za tekmovanje je šlo za preprosto druženje v okviru igre. Ekipe so se pomirile med sabo v odbojki, košarki in nogometu. Po tekmi pa se je nadaljevalo večerno druženje.

 

 


06.05.2011  Študentska olimpijada

Na olimpijadi katoliških študentskih domov 5.5.2011 v Zavodu sv. Stanislava je naša odbojkarska ekipa osvojila odlično 3. MESTO! To je bil sploh prvi nastop ekipe na tovrstnih tekmovanjih.

ČESTITAMO!


24.04.2011  velikonočno voščilo

Če ste vstali s Kristusom, iščite to, kar je zgoraj, kjer je Kristus, sedeč na Božji desnici. (Kol 3,1)


Dragi obiskovalec naše spletne strani,

vstani iz svojih strahov, ran, grehov, slabosti - vstani s KRISTUSOM, ki je vse to že ponesel s seboj na zmagoviti križ.

Naj bo tvoje življenje VELIKONOČNO  v iskanju smisla in globokega veselja v Gospodu.

ALELUJA!


13.04.2011  KRIŽEV POT NA ROŽNIK

V predzadnjem postnem tednu se je v sredo zvečer, po študentski sveti maši, odvijal študentski križev pot na Rožnik. Prvi romarji smo se zbrali že na Prešernovem trgu pred frančiškansko cerkvijo in nato skupaj odšli do vznožja Rožnika, kjer se je križev pot tudi uradno začel. Na pot nas je spremil nagovor o pomenu križevega pota, tako Jezusovega kot tudi našega vsakdanjega. Do cerkvice na vrhu se je zvrstilo 14 postaj, ki so jih oblikovali študenti katoliških študentskih domov, študentskih skupin, mladi invalidi … Razmišljanja so nagovarjala predvsem nas, mlade, ter se osredotočala na naše težave in stiske. Ker pa smo v letu krščanske dobrodelnosti in solidarnosti, smo ob postajah prejemali tudi spodbude za pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Križev pot smo zaključili v cerkvici na vrhu Rožnika s simboličnim razdeljevanjem petih hlebov kruha in soli. Tako smo se v dolino spustili duhovno in telesno nahranjeni, z novimi močmi za vztrajnost v še zadnjih dneh posta.

 

Študentka Kristina

 

 

12. POSTAJA – NAŠA POSTAJA

JEZUS UMRJE NA KRIŽU

sočutje z bolnimi na smrt (AIDS, rak …)

 

Mlad človek, v zadnjem stadiju bolezni, v zadnjih urah življenja: »Do zadnjega sem upal, da gre za napako, morda za pomoto … Ne vem, ali je bila ona ali on, v beli halji za pisalno mizo z vidno zadrego, poklicno naglico in nekim prisiljenim sočutjem izrekel/a tiste besede, ki sem jih sprejel kot obsodbo, čeprav nisem dojel pravega smisla … Zdaj, ko se bliža moj zemeljski konec, vem, da to ni bila kazen nekega krutega boga, niti nesrečen dogodek. Vem, da je On že vnaprej vse poravnal, On nedolžni in vendar obsojen.«

Medicinska sestra: »Bil je sončen spomladanski dan. Na poti v službo sem natrgala spomladanske cvetlice in naredila čudovit šopek, ravno pravšnji za v sestrsko sobo. Vendar, ko sem prišla na oddelek, sem šopek podarila bolniku, ki je bil tako sam in nemočen. Z nasmeškom se mi je zahvalil. Čez uro ali dve, ko sem ga ponovno obiskala, je bil že hladen. Zaspal je s šopkom rož v rokah in nasmeškom na ustih.«

Kakšno je moje izkazovanje sočutja do bolnih? Ali imam dovolj poguma in jim to pokažem? Ali pa je to le del moje službe?

 

Študentka Natalija

 


08.04.2011  OBRAZ MESECA: TINA PANGERŠIČ

Tokratna gostja je preprosta in odprta študentka Tina, ki podpira „tri vogale“ trboveljskih zborov. Glasba pa ji ne pomeni le uresničevanja same sebe, temveč tudi bogatenje bližnjih in molitev, saj „kdor poje, dvakrat moli“. Rdeča nit najinega pogovora se je nanašala prav na odnos z Bogom in izražanje le-tega navzven prek verskih znamenj, še posebej križa. Svoje poglede na vse to pa vam bo predstavila kar Tina sama.

 


06.04.2011  DUHOVNA OBNOVA

5.4.2011 se je v domu v večernih urah odvijala duhovna obnova, namenjena vsem nam, študentkam ŠDAD.

Na tej duhovni obnovi, ki sta jo vodili s. Majda in s. Barbara, smo si nabrale moči za nadaljnjo premagovanje življenjskih ovir.

Glavno vprašanje večera je bilo tisto, ki ga Jezus postavlja vsem nam: ''Kdo sem Jaz zate?''.

Na to vprašanje smo skušale odgovoriti v premisleku, katerega nam je popestrila čudovita pesem skupine Mana - Vero, ki pa nam je ob pozornem poslušanju podala tudi svoj odgovor na zgoraj zastavljeno vprašanje.

Svoje razmišljanje smo še bolj poglabljale ob križevem potu. Ampak to ni bil navaden križev pot. Bil je prirejen današnjim situacijam in ni je bilo situacije, v kateri se ne bi vsaka vsaj malo našla.

Med duhovno obnovo smo imele tudi možnost sv. spovedi. Po obnovi pa je vsaka prejela verižico z obeskom v obliki križa, ki jo je salezijanec Marjan Lamovšek med mašo, kot zaključkom obnove, tudi blagoslovil.

 

Mateja Gašperin

 

 


22.03.2011  OBRAZ MESECA: Bojana Ivančič

Smo v tednu družine, ko je naša pozornost še bolj usmerjena v bistveno celico človeške družbe,  tj.  družino. Ob tem še bolj stopijo v ospredje številčnejše družine, kot je npr. družina današnje sogovornice iz Prlekije. Bojana je ne le prijetno in odprto dekle, ki sebi in drugim življenje lepša z glasbo, ampak je tudi pokončna ter gradi svoje življenje na pravih človeških in krščanskih vrednotah. Ob tem pa ji je v oporo prav rodna družina. Pa ji prisluhnimo.


16.03.2011  Gosta: Mlada zakonca Bokal

Mija (Marija) in Miha sta zakonca iz župnije Sv. Helena – Dolsko in sta poročena že tri leta. V torek, 15. 3. 2011, sta nam predstavila svojo pot od začetnega zavračanja do postopnega sprejemanja in odobravanja ter zaljubljenosti in ljubezni.


09.03.2011  Obraz meseca: Ana Močenik

OBRAZ MESECA: Ana Močenik

Študentka Ana Močenik prihaja iz družine s sedmimi otroki, kar jo je v življenju močno pozitivno zaznamovalo. Poleg družine pa sva z vsestransko animatorko in prostovoljko (tudi v ŠDAD) na samo pepelnično sredo spregovorili še o postu in o pomenu le-tega zanjo ter za študentski svet nasploh.

O tem, da v postnem času ne gre le za hujšanje in osebne koristi, ampak še za kaj več, pa naj vam pove kar Ana sama.


07.03.2011  PUSTOVANJE 7.3.2011

Tudi na Gornjem trgu v ŠDAD smo se skupaj s sestrami poveselile ob letošnjem pustu hrustu.

23.02.2011  Obraz meseca: Valentina Pajk

Z Dolenjske smo se v naših intervjujih tokrat preselili na Štajersko, od koder prihaja študentka Valentina Pajk. Ob njej se človek hitro razvedri, saj je njena prijaznost in veselje nalezljivo. To pa sta tudi najmočnejši orožji proti sivini vsakdana, o katerem se je razgovorila simpatična študentka. Še več: že s pristnim smehljajem lahko prav vsak postane misijonar. Sicer pa prepustimo besedo kar Valentini.

 


13.02.2011  Obraz meseca: Mateja Gašperin

Tudi tokratna intervjuvanka je Dolenjka in ji pristna dolenjska narava veliko pomeni. Še več pa ji pomeni ljubezen, o kateri se je ob bližajočem se valentinovem rada razgovorila in jo skuša živeti v vsakdanu – bodisi z nasmehom in s prijazno besedo bodisi z majhnimi dejanji pozornosti do bližnjega.


04.02.2011  Obraz meseca: Mija Golob

Tokratna intervjuvanka je prijazna Dolenjka Mija Golob, ki odraža poetičnost pokrajine, od koder prihaja. Njen čut za lepo in dobro je prišel do izraza prav v najinem pogovoru o slovenski kulturi, ki je ob bližajočem se Prešernovem prazniku še toliko bolj aktualna. Kaj meni o le-tej ter o Slovencih na splošno, pa si preberite v nadaljevanju.


31.01.2011  Vse najboljše, don Bosko!

Kako veselo je, ko katera od nas praznuje rojstni dan. In kako veselo je šele, ko rojstni dan za nebesa praznuje svetnik, kot je don Bosko!

26.01.2011  Srečanje z zakonsko skupino Sv. Jakoba

Pravijo, da je ljubezen kakor roža, ki cveti,

da bi z njo obdaril brata, s cvetjem segel mu v roko.

Jaz pa pravim, da ljubezen dlan je, ki želi dlani,

to je roka, ki pomaga, da oprimeš se je ti.

 

V Študentskem domu Alojzije Domajnko smo 26. 1. 2011 na mladinskem srečanju gostili zakonsko skupino iz župnije Sv. Jakoba v Ljubljani.

19.01.2011  Obraz meseca: Natalija Mozetič

Pravzaprav bi to rubriko lahko poimenovali Obraz tedna, saj se bodo naša dekleta predstavljala pogosteje kot le enkrat mesečno. Kljub temu pa si boste vsak obraz lahko dobro »ogledali« preko vsakokratnega intervjuja, kot je to potekalo že do sedaj.

Tokrat je na vrsti simpatična Primorka Natalija Mozetič, ki je že stara znanka tako salezijancev kot hčera Marije Pomočnice. To pa je bil dodaten razlog za najin pogovor v tem salezijanskem mesecu. Kaj več o doživljanju salezijanskega sveta, pa vam bo povedala kar sama.


09.01.2011  Obraz meseca: Mateja Debeljak

Smo v salezijanskem mesecu, ko se poleg bl. Lavre Vicuña in sv. Frančiška Saleškega spominjamo tudi smrti oz. rojstva za nebesa sv. Janeza Boska. Ob misli nanj sem hitro pomislila tudi na našo študentko Matejo Debeljak, ki je s salezijansko karizmo oz. s salezijanci in hčerami Marije Pomočnice tesno povezana. Tako je nastal naslednji intervju z vedno nasmejanim dekletom, ki se o svojem prostovoljnem delu rada razgovori.

 


07.01.2011  Vigilija Gospodovega razglašenja

Na 3. sveti večer smo se v ŠDAD zbrale študentke, sestre HMP in jezuit p. Peter Lah.


04.01.2011  ŠTUDENTSKA SKUPINA ŠDAD, 4. 1. 2011

Z našo študentsko skupino v domu se srečujemo nekajkrat mesečno. Ob prijetnem druženju se veliko pogovarjamo o različnih temah, delimo mnenja, odpiramo debate, pojemo in še marsikaj. A tokrat je naše srečanje potekalo malo drugače.

03.01.2011  Božič v ŠDAD

Glede na zgornji naslov ne mislite, da je katera od študentk letošnji Božič preživela v našem študentskem domu. Božič pa se je vseeno zgodil - najprej 25.12. in nato 3.1., ko je v tabernakelj domske kapele prišel Emanuel, Bog z nami.
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon