Obraz meseca: Zala

26.12.2011 

 

Božični prazniki so tu, zato bo rdeča nit tokratnega pogovora božično obarvana. O vsebini teh praznikov nam bo s svojega vidika spregovorila prijetna Štajerka Zala, ki povsod, kamor pride, prinese vedrino in življenjski optimizem. Sicer pa druge ljudi razveseljuje tudi z glasbo, kateri je posvetila precejšen del svojega življenja.


Zala, prosila bi te za kratko predstavitev.

Sem Zala in prihajam iz Voličine v Slovenskih Goricah. Imam še starejšega brata in sestro ter dve nečakinji. Študiram klavir in orgle, moj hobi pa je predvsem gibanje: hoja, kolesarjenje in plavanje. Vse to najraje počnem skupaj s svojim fantom Andrejem. Rekreacija mi zelo dobro dene, saj veliko časa presedim pri klavirju. Izdelujem tudi ogrlice.

 

Božični prazniki so pred vrati. Kaj ti pomenijo?

Božič mi pomeni praznik družine; v originalnem smislu pa praznik svete družine. Pomembno se mi zdi to, da se takrat družina med seboj poveže.

Nenazadnje mi ti prazniki prinašajo novo upanje, neko luč.

 

Se pomen teh praznikov zate iz leta v leto spreminja, dobiva novo, drugačno sporočilo?

Vsako leto jih doživljam drugače, bolje, bolj poglobljeno. Sploh pa se letos v študentskem domu zelo praznično in domače počutim in to mi pomaga, da se res čutim pripravljena na Jezusov prihod. Tudi doma smo se dogovorili, da se letos ne bomo obdarovali, ampak bomo sredstva nakazali v humanitarne namene.

 

Kako pa k tvojemu doživljanju praznikov pripomore okolje, v katerem živiš? Omenila si že študentski dom …

Odkar sem prišla v vaš študentski dom, se je moj odnos do vere spremenil, izboljšal. Prej sem redno molila in hodila k sv. maši, a tu sem začela vse to še bolj zavestno delati, saj vsi dihajo s tem. Ve ste me s toplim vzdušjem nekako »potegnile noter«. Zelo sem zadovoljna, da prav to okolje ter povezanost sester in deklet ter deklet med seboj pripomore k moji osebni rasti.

 

Okolje ti torej pomaga pri predprazničnih pripravah. Kaj pa je zate pomembneje: zunanja ali notranja priprava na Božič?

Človek je tako ustvarjen, da mora kdaj spremeniti svoj ritem življenja in to se zgodi prav ob praznikih – najprej prek zunanjih znamenj, kot je npr. očiščena hiša. Slednja ti pomagajo ozavestiti dejstvo, da so prazniki tu. Sicer pa se mi zdi pomembnejša notranja priprava, kot sta molitev in sv. spoved, pa tudi drža, s katero opravljam v tem času svoje obveznosti. Pomembno se mi zdi, da se znaš ob praznikih umiriti in na novo zadihati. Takšna notranjost potem izžareva tudi navzven, npr. prek kakega dobrega dela, ki ga opravim.

 

Živiš praznične dni kot sedanji trenutek ali pa iz njih črpaš moč tudi za naprej?

Od praznikov mi vedno ostane kakšno sporočilo za naprej. Npr. ko naredim dobro delo, se vedno spomnim nanj, ko sem v stiski, in to mi da moč za nove korake. Poleg tega se mi zdi pomembno, da če smo Božič resnično doživeli, moramo njegovo veselo sporočilo širiti naprej.

 

Te je letošnji prihajajoči Božič, že kaj nagovoril? Lahko deliš kakšno misel z nami?

Vsem želim, da bi te praznike poglobljeno doživeli; da bi resnično doživeli to, kar se je zgodilo pred toliko leti v betlehemski štalici. Želim vam, da vas ne bi zajela potrošniška mrzlica, saj se je Jezusovo rojstvo zgodilo izven hrupa in trgovskega blišča. Da bi vsi skupaj živeli to veselo sporočilo …

Pa vse dobro v novem letu!

 

 

Pogovarjala se je sBP


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon