KAKO JE NASTAL ŠTUDENTSKI DOM

Prihod sester hčera Marije Pomočnice (FMA) v hišo

Leta 1949 so sestre prvič stopile v hišo na Gornjem trgu. Ena od družin, ki so stanovale v hiši, jim je z dovoljenjem lastnice namenila majhno sobo. Bila je temna in je sestre spominjala na Betlehemski hlevček, zato so ta skromen in preprost prostor imenovale Betlehem. Tu sta zaživeli dve od takrat 18-ih sester FMA. Povojna oblast jim je namreč vzela hišo na Karlovški ulici, tako da so morale živeti pri sorodnikih ali v najetih sobicah po različnih krajih. Bile so vesele, da so našle prostor, kjer so se lahko srečevale vsaj tiste, ki so delale in živele v Ljubljani, ostale pa so tu lahko prespale, kadar so prišle  v prestolnico.

Lastnica hiše je bila sestram naklonjena. Kmalu jim je namenila še en zelo majhen prostor ter svojo kuhinjo v souporabo. V ostalih prostorih so bili nastanjeni drugi stanovalci. Ko se je kateri od njih odselil, so sestre poskušale odkupiti prostor. Tako je bilo leta 1969 že toliko prostora, da so lahko v hišo sprejele pet deklet v pripravi na redovni poklic. Te so imele zelo malo prostora, a so se znašle. Učile so se ali v kuhinji ali na hodniku ali na vrtu.

Nova podoba hiše

Leta 1973 so sestre kupile polovico hiše, sledila je prenova strehe, uredile so si tudi majhno kapelo. V hiši je takrat živelo že osem sester in šest deklet v pripravi na redovni poklic. V naslednjih letih je sledila prenova podstrešja in pritličja, lesene stopnice so nadomestile betonske, kapela se je preselila v večji prostor … Hiša je počasi dobivala novo podobo.

Iz dijaškega v študentski dom

Leto 1992 je pomembna prelomnica. Prvič so pod svojo streho sprejele dijakinje, za katere so skrbno pripravljale obroke, jim nudile učno pomoč, z njimi molile in jih celostno pripravljale na življenje. Število dijakinj je iz leta v leto naraščalo, hiša pa je postajala vse bolj nevarna za bivanje zaradi mnogoterih razpok in vlažnih prostorov.

Leta 2009 so sestre po tehtnem premisleku začele s temeljito prenovo druge polovice hiše, ki so jo v preteklih letih dokupile, in svoje poslanstvo nadaljevale med študentkami.

Leta 2010 je začel delovati Študentski dom Alojzije Domajnko, ki ga je slovesno blagoslovil tedanji ljubljanski nadškof Anton Stres. Ob tej priložnosti je nastal tudi film z naslovom Utrjena na skali.