Arhiv novic, januar 2012

20.12.2012  Božično voščilo

Veselje za vse ljudi: JEZUS, MOJ ODREŠENIK, SE JE RODIL ZAME!

 

V tem času bomo uprli pogled v Jezusa Kristusa, »začetnika in dopolnitelja vere« (Heb12,2). V njem najde potešitev sleherni nemir in hrepenenje človeškega srca. Radost ljubezni, odgovor na dramo trpljenja in bolečine, moč odpuščanja po razžalitvi in zmaga življenja nad praznino smrti, vse to je izpolnjeno v skrivnosti njegovega učlovečenja, tega, da je postal človek, deležen naše človeške slabosti, da bi jo preobrazil z močjo svojega vstajenja. (Papež Benedikt XVI. v apostolskem pismu Vrata vere)

 

Blagoslovljen in miren Božič v krogu najdražjih!


20.12.2012  Prazniki prihajajo

V sredo, 19. 12. zvečer, je v našem domu potekalo okraševanje. S čudovitimi okraski smo olepšale hišo, saj nam tudi to na nek način pomaga k boljšemu doživetju prihajajočih praznikov. Okoli 21h pa so nam sestre voščile vesele in blagoslovljene božične praznike. Da bi se Jezus rodil v srcu vsake izmed nas …


13.12.2012  Obraz meseca: Neža

Nahajamo se v adventu oz. t.i. mirnem času, ko se pripravljamo na Jezusovo rojstvo. Po izgledu ulic in vrvežu ljudi sodeč se morda ne bi strinjali, da je to zelo mirno obdobje, a doživljanje slednjega je odvisno od posameznikov. Tako vsaj pravi naša tokratna gostja Neža. Neža je zanimivo dekle, polno življenja v sebi, kar pa se kaže tudi navzven. Rada se smeje, druži ob kuhanju in še čem. Pa naj kaj več kar sama pove.


12.12.2012  Duhovna obnova

V torek, 11.12.2012, je ob 20.00 v dvorani potekala duhovna obnova za študentke, ki prebivamo tukaj. Za začetek smo prebudile otroka v sebi in se igrale igrico, pri kateri ni manjkalo smeha.


08.12.2012  Miklavžev obisk

Mislile smo, da bo sredin večer prav tak kot vsi ostali ... vendar ni bil, saj nas je obiskal prav poseben gost : sveti Miklavž!


06.12.2012  Etiopija na Gornjem trgu

V ponedeljek, 3.12. 2012 nas je obiskal g. Jože Andolšek, misijonar, ki je veliko delal v Etiopiji, Angoli in še nekaterih drugih državah Afrike.


05.12.2012  Miklavž peče piškote

Malo preden nas je v domu obiskal sv. Nikolaj, poznan tudi kot sv. Miklavž, smo 4. decembra iz sestrskega dela zgradbe študentke dobile povabilo na peko piškotov.

05.12.2012  Obisk zakoncev Kunšič

Dne 27.11.2012 se je v naši dvorani ob 20. uri zbrala manjša skupina študentk s sestrami, ki si je želela poslušati pričevanje zakoncev Kunšič.

11.11.2012  Obraz meseca: Kristina

OBRAZ MESECA: KRISTINA HOČEVAR

Letošnje akademsko leto je v rubriki Obraz meseca otvorila študentka Kristina. Je zanimiva sogovornica, saj v življenju počne mnogo stvari in ima življenje kot tako zelo rada. Morda si je prav zato izbrala študij medicine. Odgovor na to in druga aktualna vprašanja najdete v spodnjem intervjuju.


08.11.2012  Spominski dan s. Alojzije

 

Na večer pred obletnico smrti (8. november 1970) s. Alojzije Domajnko, po kateri nosi ime tudi študentski dom, smo se v njeni spominski sobi, na Gornjem trgu, zbrale študentke in sestre, da bi se skupaj spominjale njenega poslanstva in zahvalile za njeno trdno vero in širok pogled v prihodnost, ki ga je imela.

 


01.11.2012  Vsi sveti

Naj nas praznik vseh svetih spodbudi, da bi si vsak izmed nas prizadeval za osebno svetost, saj je le-ta za prav vsakega – mladega in starega, veselega in žalostnega, zdravega in bolnega … Načini kako to doseči so raznoliki. Ljubezen je iznajdljiva.

 

Jezus Kristus nas vse pričakuje pri sebi v nebesih!


25.10.2012  Moje leto vere

Vstopili smo v leto vere, kar nam je še dodatna spodbuda, da poglobimo svojo osebno vero v Boga in jo živimo v vsakdanu. Tako tudi me, študentke ŠDAD, razmišljamo o veri in v naslednjem prispevku odgovarjamo na vprašanje: KAJ MI POMENI VERA? Kaj pa vera pomeni TEBI?


25.10.2012  Razgibajmo se z zumbo

V ŠDAD že drugo leto zapored poteka zabavna plesno-aerobična telovadba, ki je večini znana kot zumba. Zumba izhaja iz vroče Kolumbije, katere tradicionalni ples cumbia je eden izmed sestavnih delov te oblike fitnesa. Poleg cumbie v zumbi najdemo še elemente salse, sambe, merenqueja, mambe, hip-hopa, trebušnega plesa, borilnih veščin in še več.


24.10.2012  Tek za zdrav duh in telo

V sredo, 24. oktobra 2012, nas je obiskal profesionalni tekač Urban Praprotnik in nam povedal marsikaj zanimivega o teku.

 


11.10.2012  S sv. mašo v novo akademsko leto

V torek, 9. 10. 2012, je v stolni cerkvi svetega Nikolaja v Ljubljani potekala sveta maša na čast svetemu Duhu, ob začetku akademskega leta.

09.10.2012  Letošnji začetki

V začetku poletja sem dobila obvestilo, da me bodo oktobra sprejeli v študentski dom na Gornjem trgu. Obvestilo me je zelo razveselilo, saj me je vedno zanimalo, kako je živeti kot študent v domu. Znance, prijatelje in sorodnike sem povprašala po njihovih izkušnjah. Vsi so mi toplo priporočali ta način skupnega bivanja v letih, ko še vedno zorimo, se včasih iščemo in spoznavamo široka obzorja sveta.

Kako sem se odločila ravno za ta dom? Hm ... v njem stanuje moja zelo dobra prijateljica, brez katere sploh ne bi vedela, kako čudovit dom se skriva v lepi ulici pod gradom! Če je njej všeč, moram pa še jaz poskusiti!

Od takrat je že dolgo in zunaj se je ohladilo, zunaj je že vse pobarvano v tople barve ...

Sedaj sem v novem domovanju, zelo zadovoljna s sobo, ravno prav veliko, z razgledom na krošnje dreves. Spoznala sem se že z vsemi sostanovalkami in sestrami. Nova imena, novi obrazi, polno ponudbe za različne dogodke, nekaj novih pravil, veliko poti v hiši, ki je pravi labirint, na izbiro je kar nekaj možnosti za sodelovanje na tem ali onem področju …

Pri novih stvareh nikoli nisem gotova v pravilnost odločitve. Zaupam, da je na nek način prav, da sem tu in da bo letošnje leto nekaj posebnega.

študentka


25.05.2012  Ob naši zavetnici

Tudi za hišo, ki je umeščena na vrhu Gornjega trga je bil v četrtek, 24. maja praznik, saj je Marija Pomočnica njena glavna zavetnica. Na praznični večer smo povabile naše sorodnike, prijatelje, sodelavce in mlade, s kateri smo posebej povezane.


23.05.2012  Obraz meseca: Ema

Ema s svojo odprtostjo in nasmehom zna polepšati vzdušje v našem domu, njeno domačnost pa so zaznale tudi druge sostanovalke. Z zvoki, ki jih izvablja iz kitarskih strun, še dodatno popestri našo glasbeno sceno. Kaj več o tem nam bo povedala kar sama, v ospredju tokratnega intervjuja pa bo njeno razmišljanje o Božji materi Mariji. Smo namreč v Marijinem mesecu maju, ko se še posebej pri šmarnični pobožnosti slišijo litanijski vzkliki k Mariji, priprošnjici vseh Slovencev. Kateri pa je Emin najljubši vzklik k Mariji? Prisluhnimo.


09.05.2012  Življenje, pridi, pridi

Blaženi Lojze Grozde je v svoji pesmi zapisal:

Sem mislil, da sem sam
na sredi teh valov,
na sredi teh vetrov,
in nisem vedel, kam.

In vendar, Ti si bil,
mogočni moj Gospod,
z menoj prav vsepovsod,
kjer jaz sem boje bil.

Podal si mi roko,
me dvignil iz nizkósti,
pokazal pot h kreposti,
pokazal pot v nebo.


25.04.2012  Obraz meseca: Tanja

Smo v velikonočnem času, ko se z mislijo na Kristusovo vstajenje lahko pogosteje pomudimo pri onostranskosti, pri večnosti. O tem sem se tokrat pogovarjala s študentko Tanjo., ki rada podeli delček sebe z drugimi. Njen prispevek v študentskem domu je opazen na več področjih, saj se Tanja ukvarja z izdelavo umetniških izdelkov, pa tudi s tujimi jeziki in prostovoljskimi akcijami. Prisluhnimo njenemu razmišljanju ...

23.04.2012  10. olimpijada katoliških študentskih domov

 

Šport je tudi tista aktivnost, kjer se lahko zabavamo in uživamo v  medsebojnem druženju. Zato kot vsako leto, se je tudi letos organizirala 10. katoliška olimpijada, kjer smo sodelovali katoliški študentski domovi.


10.04.2012  Velikonočno voščilo

Gospod, ki je vstal od mrtvih, še vedno vstaja - iz mojega in tvojega groba življenjskih kriz in težav. Jezus Kristus zapušča preteklost in se steguje za tem, kar je zgoraj, pri nebeškem Očetu (prim. Kol 3,1), darovalcu vsakega življenja. Naj Vstali vstopi tudi v tvoj grob in te osvobodi ...

Blagoslovljeno Veliko noč skozi vse leto!


29.03.2012  Druga duhovna obnova

V pričakovanju Gospodovega vstajenja je v našem domu v torek, 27.3.2012, potekala druga duhovna obnova v letošnjem šolskem letu.

23.03.2012  Obraz meseca: Maja

Maja je simpatično dekle, ki ji red veliko pomeni – tako zunanji, kar se vidi že v njeni sobi, kakor tudi notranji, k čemur jo spodbujajo določene vrednote, ki jih odločno zagovarja. Med slednjimi sva tokrat posebno pozornost namenili družini, saj smo v tednu družine ter pomembnih dogodkov na slovenski ravni. Pri tem Maja rada podeli svoje misli s somišljeniki, pa tudi nasprotnikov se ne ustraši. Je enostavno to, kar je.

20.03.2012  Pričevanje mlade mamice

V torek 13. marca je k nam prišla mlada mamica Rahela. V svojem pričevanju nam je pripovedovala o svojem družinskem življenju, kako sta se z možem spoznala, kako sta se odločila za zakon ter kako sta se na ta zakrament pripravljala.

28.02.2012  Predstavitev novoletnega srečanja v Berlinu 2011

Začel se je novi semester in naš študentski dom se je zopet napolnil in aktivno zaživel. Kot po navadi imamo torkove večere rezervirane za kakšne goste in predstavitve raznih aktivnosti ter skupin. Tokrat smo imeli kratko predstavitev novoletnega taizejskega srečanja mladih v Berlinu, ki sva se ga udeležili z Natalijo Mozetič. Namen tega je bil kratka predstavitev in povabilo na taizejsko srečanje mladih v Ljubljani letos aprila in na naslednje novoletno srečanje, ki bo potekalo v Rimu. 

21.02.2012  Obraz meseca: Sara

 

 

Če ne veste, kako v svojem življenju združevati poslanstvo vzgojitelja, skavta in animatorja, se obrnite na Saro, tokratni obraz meseca. Nasmejano in praktično dekle pa nam bo v tokratnem intervjuju spregovorilo tudi o združevanju križa in veselja v svojem življenju. Beseda bo namreč tekla o bližajočem se postnem času, katerega sestavni del je prav trpljenje in odpoved.


21.02.2012  Imate kaj za pusta hrusta?

Seveda. V ŠDAD smo v ponedeljek, 20. februarja 2012  zvečer, imeli veliko smeha, veselja, odlične volje, pustne družbe, vprašanj, plesa, namigov, ugibanj, pogovorov ... toplega čaja in slastnih svežih mareličnih krofov. Na obisk je prišel že skoraj poročeni par s svati, televizijske voditeljice z aktualnimi novicami in še in še in še. Svoj pečat je dodal tudi France Prešeren z novejšimi oblikami Lepe Vide.

Preživele smo sproščen, razigran in norčav večer, z veliko mero smeha in pozitivne energije ter ga zaključile s slastno pojedino, ki so jo pripravile sestre:).

Natalija in Barbara

31.01.2012  On je svetnik in jaz to čutim


V torek, 31. 1. 2012, je praznoval velik prijatelj mladih, Janez Bosko. Tudi v našem študentskem domu smo skupaj s sestrami praznovale ta praznik. Sestre so nam  v ta namen zaigrale kratek odlomek iz don Boskovega življenja, ko je prišel v vas Mornese v severno Italijo s številčno skupino mladih fantov.

22.01.2012  Obraz meseca: Urška

Njen smejoči obraz in dobra volja sta nalezljivi, še posebej med tistimi, s katerimi Urška preživlja večino svojega študijskega časa. Je odprto, komunikativno dekle, polno življenjske energije in pozitivnega pogleda na svet.
Te lastnosti pa so tipične tudi za salezijanske svetnike, ki se jih v mesecu januarju še posebej spominjamo. Vsak je na svoj, originalen način živel salezijansko karizmo in o doživljanju le-te nam bo spregovorila tudi študentka Urška.

20.01.2012  Vokalna skupina Odtenki


Odtenki so dekliška vokalna skupina, ki se navdušujejo nad duhovno glasbo. Zbirajo se v prostorih sester HMP, na Gornjem trgu v Ljubljani ter vsak ponedeljek s petjem oblikujejo češčenje Najsvetejšega.

05.01.2012  Gospodovo razglašenje

V četrtek, 5.1. 2011, smo prebivalke našega doma skupaj s sestrami praznovale praznik Svetih treh kraljev. Za ta dogodek smo se vsi zbrali v veži. Tam je salezijanec Srečko Golob blagoslovil kredo in sol, nato pa smo šli po celem domu  in s kadilom ter blagoslovljeno vodo blagoslovili vse prostore.


04.01.2012  Skupina SPES se predstavi


Glasbena skupina SPES se bo predstavila na DRG večeru, 12. januarja 2012 ob 20.00, na Gradu Rakovnik. Najstarejša članica, Bojana živi v ŠD Alojzije Domajnko na Gornjem trgu. V domu si prizadeva za glasbeno udejstvovanje študentk in sodeluje pri tamkajšnji pevski skupini Odtenki.Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon