Postno duhovno srečanje – o skušnjavah

Ob vstopu v post smo se študentke zbrale in prisluhnile Anji Kastelic, ki je otvorila postna duhovna srečanja v našem domu. Razložila nam je nedeljski evangelij, ki govori o tem, kako je hudič skušal Jezusa v puščavi (Lk 4,1-13). 

Ker se evangelij začne po Jezusovem krstu, smo najprej spregovorile o tem. Izvedele smo razlog, zakaj se je Jezus sploh dal krstiti. S tem, ko je pustil, da so zlili vodo nanj, je voda – v prispodobi – sprala z njega njegovo belo oblačilo, zato da lahko, ko danes krstimo, oblečemo to belo oblačilo. Po svojem krstu, je Jezus odšel v puščavo, kjer je preživel 40 dni s Svetim Duhom. Nato je Jezus postal lačen in ga je začel hudič skušati. Me pa smo spoznale, kaj pomenijo posamezne skušnjave predvsem za nas kot ženske. 

Pri prvi skušnjavi hudič reče Jezusu, naj reče kamnu naj postane kruh, če je res Božji Sin. Jezus mu odvrne: Človek naj ne živi samo od kruha. Tukaj hudič skuša Jezusa tako, da bi predal svojo identiteto. Jezus je premagal svoj instinkt in ni podlegel nevarnosti požrešnosti. Ni uporabil kamna za to, da bi potešil svoje potrebe, lakoto. Taka skušnjava se skriva v mnogih situacijah, ko želimo nekaj ali nekoga uporabiti, da bi zadovoljili nekaj svojega. Ta skušnjava za ženske pomeni predvsem to, da naj ne pričakujemo, da bo vse kot me hočemo, da bomo dobile vse kar hočemo; tudi če imamo slab dan, to ni izgovor, da smo lahko nesramne, ampak moramo vedno biti spoštljive. 

Pri drugi skušnjavi mu je rekel, da mu da vso oblast, če se mu pokloni. Preberemo, da ga je popeljal »gor« in mu pokazal vsa kraljestva. Ta skušnjava govori o idealih. Bog se razodeva v konkretni situaciji in ni potrebno, da bi šli v mislih »gor« in razmišljali o idealih, o tem, kako bi moralo biti. Ljudje zlorabljamo Boga, zato da bi nas drugi imeli raje. Tukaj gre predvsem za to, da molimo k Bogu in ga prosimo, le ko kaj potrebujemo, odnos z Bogom ni tak. Mi smo že v Bogu in Bog v nas, on ve kaj potrebujemo in nam bo to tudi dal. 

Za zadnjo skušnjavo mu hudič reče naj se vrže iz templja, saj je Bog rekel, da ga bodo angeli varovali. Naj torej naredi nekaj senzacionalnega, naj bo opazen, naj vzbudi pozornost drugih, všečke, … To se nanaša na to, da živimo le zase in pričakujemo, da bodo drugi skrbeli za nas, da smo sami svoji gospodarji. Za ženske to pomeni, da hitro postanemo užaljene in pričakujemo, da bodo ostali sami ugotovili, kaj je narobe, kaj so storili narobe in da bodo takoj popravili stvari, se opravičili, hodili za nami in da jih bo skrbelo za nas.

Zelo sem hvaležna za tako globoko razlago evangelija, za tako lep prikaz kako so te skušnjave tudi danes aktualne in upam, da nas bo to sporočilo spremljajo cel post in upam, da tudi vse življenje.

Taja