O srečanju s političarko Mojco Kucler Dolinar


Da bi se študentke v današnjem svetu (pre)obilice informacij vsaj malo lažje znašle na področju slovenske politike, nam je na razna vprašanja, povezana pretežno z letošnjimi prihajajočimi volitvami, odgovarjala slovenska pravnica, nekdanja poslanka in članica stranke Nove Slovenije, Mojca Kucler Dolinar.


Osebno me je najbolj nagovorila misel, da je z mnenjem tako kakor s prevozom – če nimaš lastnega, boš uporabil javnega. Presenetila me je tudi zanimiva informacija, da naša gostja sedanje papeževe okrožnice dojema kakor politični tekst.


Spregovorila je o nalogah politika, ki naj bi bil dober poslušalec in naj bi znal usklajevati različne interese posameznikov iz več področij. Obrazložila je glavne naloge zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti v Sloveniji, se dotaknila tematike slovenskih medijev, ki bi o političnih situacijah pogostokrat lahko poročali bolj objektivno, ter izpostavila, da se naša svoboda konča tam, kjer se začne svoboda sočloveka. Navedla je tudi literaturo, uporabno pri političnem razumevanju, kakršno je med drugim pisal cerkveni učitelj Tomaž Akvinski, ki je sicer utemeljitelj krščanskega realizma.


Dobro se je zavedati pomembnosti slehernikove volilne pravice, saj politika v precejšnji meri kroji naša življenja. Dobro je biti politično dejaven in sodelovati na volitvah, hkrati pa je pametno pred njimi pridobiti čim več informacij o posameznih političnih strankah, njihovi zgodovini, delovanju, namerah in ciljih, pa naj bo to prek medijev ali pa naših bližnjih, ki jim najbolj zaupamo – pogostokrat je slednja izbira še boljša :).

Ajda Holy Perčič