Srce na razpolago Bogu

Marija je močno prisotna v salezijanski duhovnosti. Že sv. Frančišek, po katerem se je zgledoval don Bosko, je imel veliko zaupanje vanjo. Takole je zapisal: »S posebno pobožnostjo izkazuj čast, češčenje in spoštovanje sveti in slavni Devici Mariji! /…/ V Vsakem trenutku in vsakem položaju kličimo to milo Mater, sklicujmo se na njeno materinsko ljubezen in si prizadevajmo posnemati njene materinske čednosti!«

Ob prihajajočem prazniku Gospodovega oznanjenja odmeva Marijin DA. Ne le s prižnic, odmeva tudi v naši notranjosti in nas sprašuje, kako ponižni smo v resnici. Kolikokrat zmoremo tudi sami v konkretni situaciji izreči takšen DA Božjim načrtom in se odreči lastnim? Marija je tik pred porodom zaradi svojega DA odšla na dolgo pot in rodila dojenčka v njej nepoznanem kraju. Koliko nosečnic sedaj potuje iz svojih rodnih krajev in ne vedo, kje bodo rodile. Marija je z detetom bežala v Egipt, zopet tujo deželo. Kako more biti bežati pred nevarnostjo smrti, vedo mnogi begunci. Marija je verjetno izrekala svoje DA še vrsto let, ko je sin odraščal ob njej. Se je kdaj vprašala, kdaj bo tale sin pokazal, da je Božji sin? Čakati je morala 30 let, da se je zgodil prvi čudež. Potrpežljivo, ponižno in z vero, da bo tako, kot je napovedal angel. Takšne DA-je izrekajo starši tudi danes, ko potrpežlji, ponižno in z vero vzgajajo svoje otroke in se nemalokrat odpovedujejo lastnim načrtom. Trud bo nekoč obrodil sadove. Prišel bo čas, ko bodo otroci stregli staršem, sedaj pa je čas, da starši strežejo otrokom. In ko malček milo prosi: »Počakaj me,« se tudi starši zavejo, da pride čas, ko bodo sami zelo počasni in takrat bojo veseli, če jih bodo otroci ali vnuki v trgovini potrpežljivo počakali, da nakupijo vse potrebno.

Pogumno in ponižno izrekajmo svoj DA, pa naj bo to v družini ali ko v srcu začutimo, da nas Gospod kliče h konkretnemu odgovoru na različne situacije v družbi. Kaj vse je Bog pripravljen storiti s svojo ljubeznijo, ko najde takšno voljno srce, kot je Marijino! »Ko se izprazni, prejme Božjo polnost. S tem, ko ostaja na razpolago Bogu, napravlja prostor, da Bog v njej uresničuje velike stvari.« (Vezilo 2022)

Danes zagotovo Gospod potrebuje veliko ponižnih src, ki se bodo izpraznila svojih načrtov in rekla DA Božjim. Kajti svet kar čaka, kliče in hrepeni po velikih Božjih delih, po odrešenju.