Obraz meseca: Mateja Debeljak

09.01.2011 

Smo v salezijanskem mesecu, ko se poleg bl. Lavre Vicuña in sv. Frančiška Saleškega spominjamo tudi smrti oz. rojstva za nebesa sv. Janeza Boska. Ob misli nanj sem hitro pomislila tudi na našo študentko Matejo Debeljak, ki je s salezijansko karizmo oz. s salezijanci in hčerami Marije Pomočnice tesno povezana. Tako je nastal naslednji intervju z vedno nasmejanim dekletom, ki se o svojem prostovoljnem delu rada razgovori.

 


Mateja, se nam za začetek lahko prosim predstaviš.

Sem Mateja Debeljak, doma iz Strug na Dolenjskem. Imam dva brata in eno sestro in sem najmlajša v družini. Sem pa tudi dvakrat teta. Stara sem 20 let in študiram socialno delo. Če pa pomislim na hobije, lahko že začnem govoriti o salezijanski karizmi.

 

Zakaj si se odločila za ŠDAD?
Kot študentka sem si želela živeti v Ljubljani, saj imam tu več možnosti. Ta dom je katoliško usmerjen ter deluje v salezijanskem duhu, jaz pa sem iskala prav nekaj takega. Predvidevala sem, da taka usmeritev doma pomeni neko povezanost in sproščenost.

 

Pa so se tvoja predvidevanja uresničila?

Da, predvsem zaradi odprtosti deklet, pa tudi zaradi navzočnosti sester. Prav tako pa zaradi vse ponudbe, tudi duhovne, in skrbi v domu, da bi se študentke povezale med sabo. Tu nič ne pogrešam.

 

Praviš, da si s salezijansko karizmo že domača. Kaj ti pomeni in kakšno mesto imajo v tvojem življenju tako salezijanci kot hčere Marije Pomočnice?

Karizmo doživljam kot pozitivno, saj izhaja iz pozitivnega v človeku. Tu gre za sproščenost, preprostost, ljubezen in vero. Najbolj me privlači to, da se vsak človek v salezijanskem okolju čuti sprejetega. Dobro je, da je ta karizma blizu mladim.

Kar se pa salezijancev in sester tiče, slednjih prej nisem dosti poznala. Spoznavati sem jih začela šele letos. Po drugi strani sodelujem s salezijanci že vrsto let: šest let sem bila animatorka na oratoriju, ki ga vodijo salezijanci; štiri leta sem bila animatorka v Želimljah; tri leta pa delam kot prostovoljka na Skali (salezijanski projekt mladinske ulične vzgoje). Sodelujem tudi na zboru Salezijanskega mladinskega gibanja, na jesenskem srečanju animatorjev ter na Don Bosko festu. Mislim pa, da oboji delate v istem duhu in da med vami ni toliko razlik.

 

Smo v salezijanskem mesecu. Kateri salezijanski lik ti je najbliže in zakaj?

Don Bosko! Pri njem me nagovarja to, da je živel le za mlade, ter da je imel neizmerno zaupanje vanje ter vero v Boga in Marijo Pomočnico.

 

Si že slišala za Marijo Mazzarello?
Da. Mislim, da je delala podobno z dekleti kot don Bosko s fanti; npr. prek šiviljskih tečajev je dekleta tudi duhovno vzgajala.

 

Tvoje življenjsko geslo?

Vi ste sol zemlje. Vi ste luč sveta. (Mt 5,13-14)

Nagovarja me, ker vem, da me bo, kot animatorko pa tudi sicer kot odprto osebo, veliko ljudi posnemalo in da zgled veliko šteje.

 

Pogovarjala se je sBP


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon