Obraz meseca:Uršula Bizant

09.06.2011 

Za tokratno sogovornico je bila izbrana Uršula Bizant, doma iz vasice pri Medvodah, ki trenutno živi v našem študentskem domu. Pravi, da v življenju išče, se trudi ob čemer pa velikokrat tudi pade. Poleg tega je Uršula aktivna v lastni družini in župniji ter v prostovoljstvu . Pri vsem tem pa jo vodi modra beseda svetovalcev in Svetovalca – Sv. Duha, o katerem je pred binkoštmi tekel najin pogovor.


Uršula, se lahko prosim predstaviš.

Sem Uršula Bizant. Stara sem 23 let in prihajam iz Žleb pri Medvodah. Imam še štiri sestre in dva brata in sem najstarejša. Doma imamo kmetijo in nikoli nam ni dolgčas.

Študiram socialno delo (3. letnik). Zelo rada se ukvarjam z otroki, se družim s prijatelji in vozim s svojim pisanim kolesom po Ljubljani.

 

Rekla si, da študiraš socialno delo. Kako gledaš na svoj študij?

Študij socialnega dela na naši univerzi mi ni všeč, ker mi ne prinaša izzivov (znanje je podano enostransko). Veseli pa me prostovoljno delo, npr. z brezdomci, otroki. Podporo, ki je ne dobim pri študiju, najdem v drugih interesnih dejavnostih.

 

Kot socialna delavka se pogosto srečuješ s svetovanjem. Ali imaš tudi v življenju kakega svetovalca?

Da. Svetovalci so zame modrostne osebe. Prva dva svetovalca v mojem življenju sta bila moja starša, ki sta mi dala dobro popotnico v življenje z privzgojenimi delovnimi navadami, z zglednim zakonskim življenjem ter vzgojo. Eden izmed zdajšnjih svetovalcev je jezuit p. Vital Vider, ki vodi našo študentsko skupino. Naj omenim še lazarista Petra Žaklja ter jezuita p. Milana Bizanta, ki sta mi v duhovno oporo.

Druge vrste svetovalcev srečujem tudi na svojem strokovnem področju, predvsem imam v mislih dr. Andreja Perka in Viktorijo Bevc, saj opravljata svoje delo drugače, t.j. kakor mislita, da je prav, in pri tem sledita sebi, ne pa družbi. Tudi jaz hočem slediti sebi.

 

Kakšen doprinos lahko daš ti na področju strokovnega svetovanja?

Najprej je pomembno to, da sledim sebi oz. da sem sama sebi zvesta. Pri tem se trudim, da ne popuščam svojim razvadam in da sem zgled ostalim. To še posebej občutim v mladinski skupini, ki jo vodim v domači župniji. Tam se zavem, da sem skupini lahko v zgled – predvsem tako, da govorim resnico in da delujem v skladu z njo. Seveda, če želim slediti sama sebi, moram delati na sebi.

 

Kaj pa vloga Sv. Duha? Je tudi on tvoj svetovalec?

Na Svetega Duha gledam kot na Resnico in vest v mojem življenju. Zame je glas, ki mi govori, kaj je prav in kaj ne. On mi predstavlja vodilo in pravo pot. Pri sv. birmi se tega nisem tako zavedala, z izkušnjami in zorenjem pa vse bolj. Svetemu Duhu prisluhnem tudi v prebiranju Svetega pisma, evangelija ter prek pogovorov s spremljevalci.

 

Kaj bi svetovala drugim mladim, ko so v stiski? Kam oz. na koga naj se obrnejo?

To je težko reči. Če sem v stiski prosila za pomoč, so mi naproti vedno prišli ljudje, ki so bili pripravljeni pomagati. Torej najprej se moraš stiske zavedati in biti sam pripravljen kaj spremeniti. Tisti, ki ti priskočijo na pomoč, so lahko starši ali prijatelji. Lahko so to mladinske skupine, če se v njih čutiš sprejetega in varnega. Toda danes svetovanje ni lahko, saj vem, kakšni smo mi, mladi. Najprej si moramo ljudje priznati, da nekaj ni v redu, da nismo zadovoljni, da ne čutimo miru. Pomembno je tudi ostati zvest sebi, biti dosleden do sebe – tudi če družba misli drugače. Ko greš proti toku, moraš poiskati somišljenike, kajti sam ne boš zmogel.

 

Še spodbudna misel za konec.

Najpreprostejša vprašanja so najgloblja. Kje si se rodil? Kje si doma? Kam greš? Kaj delaš? Od časa do časa razmišljaj o tem in opazuj kako se tvoji odgovori spreminjajo.

 

Pogovarjala se je sBP

 


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon