KAKO ŽIVETI LJUBEZEN: pričevanje mladega zakonskega para

29.11.2011 

Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane. (1 Kor 13,4)

Zdi se mi, da sem današnje pisanje začela z ravno pravim uvodom. Tem besedam iz Svetega pisma skušata slediti tudi mlada zakonca Klara in Peter, ki sta nas na torkov večer obiskala v domu in pričevala o svoji ljubezni.


Tekom večera sta nam izdala nekaj bistvenih ˝sestavin˝ za srečen zakon. Predvsem sta poudarila pomembnost medsebojnega pogovora, ki prispeva k globljemu zaupanju in večji povezanosti med partnerjema. Še kot par sta redno hodila k sv. maši, obiskovala pa sta tudi skupino priprave na zakon in tako gradila na duhovnem področju. Odločila sta se, da bosta do poroke živela v čistosti, saj sta želela živeti ljubezen v polnosti. Na njuni skupni poti ni manjkalo ovir in tudi danes, po dveh letih zakona, se pojavljajo problemi, za katere pravita, da jih je nujno reševati sproti. Povedala sta, da se pogosto v molitvi izročata Bogu, odnos pa krepita tudi z obiskovanjem skupine za zakonce.

Živeti in doživeti tako ljubezen je milost, dana od Boga. Nekoč sem poslušala pričevanje nekega drugega para, ki je ljubezen definiral nekako takole: Najprej je všečnost in takrat ti je lahko všeč več oseb hkrati. Zatem pride zaljubljenost v posebno osebo in te dvigne na krilih veselja in sreče. Ko zaljubljenost mine, pa si na razpotju – ali boš odšel ali nadaljeval - in takrat se odločiš za LJUBEZEN.

Za ljubezen se moramo odločiti tako s čustvi kot z razumom. Nič ne pride samo od sebe in kot za vse stvari se je tudi za ljubezen potrebno truditi. Tako se za ljubezen vsak dan trudita tudi Klara in Peter in Bog jima za to obilno vrača.

Ema Kotar
Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon