Obraz meseca: Mirjam

24.01.2013 

Mirjam je ravno pravšnja sogovrnica za tokratni Obraz meseca, saj se nahajamo v salezijanskem mesecu, ki je poln godov salezijanskih svetnikov. Ravno danes obhajamo god sv. Frančiška Saleškega, pred dvema dnevoma bl. Lavre Vicuna, čez teden dni pa sv. Janeza Boska. Tudi Mirjam te svetnike precej dobro pozna, saj je že dolgo časa v stiku s salezijansko karizmo. Kaj bolj konkretnega pa nam bo o tem simpatična Gorenjka spregovorila kar sama.
1. Kratka predstavitev (od kod prihajaš, študij, hobiji …)

Sem Mirjam Rihtaršič. Prihajam z Gorenjske, natančneje iz okolice Železnikov. Stara sem 21 let in sem najmlajša v družini z osmimi otroki. Za svoj študij sem izbrala babištvo na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani.

V prostem času rada odidem v naravo na sprehod, na izlet s kolesom ali rolerji. Zelo rada ustvarjam in sem v družbi prijateljev. Veliko časa se tudi igram s svojimi nečaki, zato mi ni nikoli dolgčas.


2. Smo v t.i. salezijanskem mesecu, ko se spominjamo več salezijanskih svetnikov. Kaj ti pomeni salezijanska karizma, glede na to, da si v stiku z našimi sestrami že več let? Kdaj in kako si pravzaprav prišla v stik z nami?

Prvič sem se srečala s salezijansko skupnostjo kot dijakinja, ko sem v času svojega izobraževanja na Srednji zdravstveni šoli stanovala v skupnosti na Gornjem trgu v Ljubljani.

Ko sem prišla k sestram, nisem vedela ničesar o skupnosti. Z vsakim dogodkom in srečanjem, ki smo ga imeli, sem izkusila košček salezijanskega duha več. Tu sedaj stanujem že sedmo leto in z vsakim dogodkom izvem kaj novega. Salezijanska karizma je pomemben del mojega življenja, saj je skozi vsa ta leta oblikovala mojo življensko pot. Pomagala mi je, da sem postala to, kar sem danes, in oblikovala mojo osebnost.


3. Kateri ti je med salezijanskimi svetniki najljubši? Zakaj?

Zelo mi je pri srcu blažena Lavra Vicuña. Že kot dekle je bila njena življenjska pot zaznamovana s trpljenjem. Prizadevala si je za spreobrnenje svoje matere ter s svojo vero, dobroto in molitvijo prosila Boga za svojo družino. Njena velikodušnost, veselje ter volja so mi za zgled predvsem v težkih in stresnih trenutkih življenja (še posebej v izpitnem obdobju - smeh).


4. V čem se ti zdi, da bi drugi mladi lahko posnemali tega svetnika (ali kakšen drug salezijanski lik)?

Mladi danes vse bolj pozabljamo/jo, da nas vse, kar počnemo, zaznamuje in oblikuje. Zdi se mi, da bi se lahko svoje življenje in delovanje bolj poglobili in poizkušali popraviti nekatere napake, kot je Lavra to poizkušala za svojo mamo. Posnemali bi jo lahko v dobroti, pomoči drugim ljudem ter z molitvijo za druge.


5. Kako pa po tvoje salezijanska karizma najbolj pride do izraza v vsakdanu ŠDAD-ja?

Zdi se mi, da se v domu zelo trudimo, da bi poleg študija med seboj sodelovale in si pomagale, kar pa je včasih zaradi raznih obveznosti težko izvedljivo. Tudi sestre so s svojo odprtostjo in pomočjo vedno na voljo ter pripravljene za pogovor. Zdi se mi, da se salezijanski duh zelo kaže ravno sedaj, med izpiti, ko sestre pridno molijo in prosijo za nas, da bi vse izpite opravile, kot je treba.


6. Kaj se ti sicer zdi v življenju najpomembnejše? Imaš kak moto?

V življenju mi veliko pomeni več stvari: prijateljstvo, ljubezen, družina ... Zagotovo pa mi je ena

od pomembnejših stvari vera. Brez nje bi v mojem življenju nekaj manjkalo.

Moj moto: Vse kar želim, da bi ljudje meni storili, storim tudi jaz njim (prim. Mt 7,12).7. Bi nam rada zaupala še kako misel, morda lastno pesem?

Glej ta naš svet, tako je lep kot lepe sanje.

Življenje imej za prekrasno potovanje.

Srečni so le, ki srečo res dojamejo!


Pogovarjala se je sBP.


Dodaj na iGoogle Bookmark and Share na vrh  
ZAVOD DOMINIKA, Partizanska c. 6, 4260 Bled | Vse pravice pridržane © 2010 | Kolofon